Dijkverhalen 2025

Samenwerken binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma biedt kansen om elkaars kennis en ervaring te benutten. Voor het projectenboek 'HWBP-projecten 2024' gingen dijkwerkers met elkaar in gesprek. Dat leverde 18 inspirerende verhalen op over stakeholdermanagement.

Lees ook de dijkverhalen uit het HWBP projectenboek 2023  en 2024.

Werken met gebiedseigen grond

Begin breed, daag je gebiedspartners uit en maak samen de optelsom. Die oproep doen Tim Smit en Leo Smit (nee, geen familie). Wat ze leerden van de gebiedsontwikkeling voor Meanderende Maas, passen ze nu weer toe bij de dijkversterking Lith - Bokhoven.

Lees het interview

De fastlane-aanpak

Het was hoog tijd om de Standhazensedijk te versterken. Waterschap Brabantse Delta hanteert bij dit project een ultrakorte doorlooptijd van drie jaar. Linda Kamphuis en Marcel de Haan vertellen hoe integrale projectbeheersing de sleutel tot succes bleek.

Lees het interview

Dijken en natuur

Spreiden én opknippen. Zo maakt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) het groeiende aantal dijkversterkingsprojecten hanteerbaar. Cor Beekmans en Dick van Pijkeren lichten de (lerende) aanpak toe en staan stil bij de gebiedsbenadering voor Veilige Vecht.

Lees het interview

WS Fryslân

Schiermonnikoog is Nederland in het klein, vindt Ido Boonstra. “Alles wat we doen, moet passen bij het karakter van het eiland.” Melkveehouder Freerk Visser is blij dat hij kon meepraten over de plannen. Voorlopig resultaat: een groene klimaatdijk.

Lees het interview

Kunstwerken versterken

De samenwerking bij project Havendijk in Den Helder is overduidelijk een driemanschap, waardoor een duo-interview geen optie is. Volgens Wineke Straatsma, Falco Hoekstra en Maarten Boer versterken ze elkaar bij deze gebiedsontwikkeling.

Lees het interview

Leren van elkaars experimenten

Waterschap Hollandse Delta werkt met één IPM-team tegelijk aan drie dijkversterkingsprojecten. Peter Eilander en Roland Vissers vertellen hoe het waterschap dit voor elkaar krijgt. “Door de schaarste komen veel innovaties los.”

Lees het interview

Vergroot afbeelding Twee collega's van de alliantie HWBP
Beeld: ©HWBP

Samen innoveren

Ga op tijd naar buiten, wees de verbinder en geef je wensen aan. Deze lessen nemen Matthijs Buurman en Erik Jolink mee uit hun samenwerking voor de Brede Groene Dijk/Dollarddijk.

Lees het interview

Bestuurlijk samenwerken

Voor Waterschap Limburg was het werken aan dijken binnen een alliantie niet vanzelfsprekend. Erik Wagener en Sabine Kern bogen een lastige situatie om naar een fijne samenwerking.

Lees het interview

Tweefasenaanpak

Hoe mooi is het als je beproefde werkwijzen, samenwerkingen en kennis weer kunt laten doorstromen naar het volgende project? Ate Wijnstra en Harold van Oosten van Waterschap Noorderzijlvest raken er niet over uitgepraat.

Lees het interview

Versterken en vernieuwen

Met een speciale trajectaanpak maakt Waterschap Rijn en IJssel duidelijke keuzes in de stap van traject naar project. John Ebbelaar en Christien Veenstra vinden het een prettige manier van werken en vertellen erover.

Lees het interview

“Omgevingsmanagement betaalt zich niet direct uit in geld”

Alexandra Braun denkt niet dat ze ooit nog een mooiere werkplek krijgt en bouwde de afgelopen jaren een band op met de dorpsbewoners van Spaarndam. Collega Niels Minnen is ervan overtuigd dat dit positief heeft bijgedragen aan de projectvoortgang.

Lees het interview

Inschakelen onafhankelijke expertise

Ruim 400 kilometer dijkversterking tot 2050: hoe maak je dat behapbaar? Door het in vier ‘tranches’ op te knippen en goed voor te bereiden, zo vertellen Caroline van der Kleij en Rob Kleijwegt. “De kennis en ervaring stroomt steeds door naar de volgende projecten.”

Lees het interview

Bouwen met bagger

Over alle complexiteiten bij Dijkversterking Hansweert kun je met gemak een boek volschrijven. Gelukkig hebben Marcel Alderliesten en Lennart Booster ervaren hoe zinvol het is als de aannemer vroeg aan boord is. “Als het spannend wordt, is het fijn als je elkaar al kent.”

Lees het interview

Intensief participatie proces

Paul Polak en Sander Versluis vertellen over hun ervaringen met dijkversterking op plekken waar amper ruimte is, zoals bij het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK). De oplossing: zorgen dat je zo min mogelijk hoeft te versterken.

Lees het interview

Het innovatiepartnerschap

Voor het versterken van de Lekdijk werkt De Stichtse Rijnlanden met drie aannemers tegelijk aan innovatieve en duurzame oplossingen. Léon Nieuwland en Els Otterman vertellen over dit Innovatiepartnerschap, een bijzondere manier van aanbesteden.

Lees het interview

Samenwerken met de omgeving

Bij de versterking van de Grebbedijk is bewust gekozen voor een gebiedsproces. Daardoor zitten Katrien Bijl en Nicole Bakkum sinds de planuitwerking om tafel met zeven partners. Allemaal met andere belangen, maar ze stemmen hun ambities optimaal af.

Lees het interview

Vergroot afbeelding Twee collega's van de alliantie HWBP
Beeld: ©HWBP

Kansen voor natuurontwikkeling

Hoe is het om een project te starten zonder financiële zekerheden in je achterzak? Amra van den Berg en Nanda Tabor delen hun ervaringen met de versterking Ketelmeerdijk - Vossemeerdijk (KeVos). “Je moet heel zorgvuldig omgaan met verwachtingen naar de omgeving.”

Lees het interview

Rekening houden met landschap

Een lange adem, een gezamenlijke kennisbasis en begrip voor elkaars werelden. Dat zijn volgens Jeroen Vinckers en Ina Konterman de voorwaarden om een systeem- maatregel zoals de faalkans- verbetering Hollandsche IJsselkering voor elkaar te krijgen.

Lees het interview