“Ga vroeg om tafel en wees eerlijk naar elkaar”

Over alle complexiteiten bij Dijkversterking Hansweert kun je met gemak een boek volschrijven. Gelukkig hebben Marcel Alderliesten en Lennart Booster ervaren hoe zinvol het is als de aannemer vroeg aan boord is. “Als het spannend wordt, is het fijn als je elkaar al kent.”

Hansweert is ingesloten en bij een dijkdoorbraak stroomt er heel snel vier tot vijf meter water het dorp in”, steekt Lennart van wal. “We hebben dan ook te maken met de hoogste beschermingsnorm, geen sinecure bij vijf kilometer dijkversterking.” Marcel vult aan: “Bij een overstroming staat ook de A58 onder water, dan is Zeeland onbereikbaar. Voor de veiligheid van het achterland heeft de dijk een faalkans van 1 op 100.000, vanwege de ligging aan de Westerschelde. Bij een rivierdijk is dat 1 op 3.000 of 4.000.”

De dijkversterking is ook een logistieke uitdaging met bedrijven, gemeenten en woningen. “En we hebben boerenland nodig omdat de Westerschelde Natura 2000-gebied is”, zegt Lennart. “Daar kwam nog PFAS-houdende grond bij, en we moeten compenserende maatregelen treffen voor de natuur. We hebben gekozen voor grondstoffenaanvoer over zee en werken niet alleen met dieselmachines, maar ook elektrisch.” Vervolgens brak ook nog de oorlog in Oekraïne uit. Marcel: “Dit gaf veel onzekerheden in de fase van contracteren, met de levering van grondstoffen en prijsstijgingen.” Lennart: “Inmiddels waren we echter zo goed op elkaar ingespeeld en het onderlinge vertrouwen was dusdanig groot, dat we het project zonder vertraging konden voortzetten.”

Planuitwerking

Het is het grootste project van het waterschap tot nu toe. Marcel: “Veel is nieuw, met een opsomming van complexiteiten. Dan moet je het samen doen, liefst zo vroeg mogelijk. Niet alles achter je bureau uitdenken, maar gebruikmaken van de kennis uit de markt.” Lennart: “Meestal zijn we pas betrokken bij de realisatie, in de laatste projectfase. Vaak merk je dan dat er iets is vergeten of moeten we iets opnieuw uitwerken. Nu zijn we al betrokken bij de planuitwerking.” Marcel: “Je wil alle onzekerheden zo vroeg mogelijk op tafel krijgen en samen oplossingen verzinnen. Als waterschap kun je bedenken hoe een aannemer de uitvoering moet doen, maar een aannemer weet dit het beste. Daarom kun je beter meteen samenwerken. Ik zou het direct weer doen. Het heeft geresulteerd in een maakbaar, haalbaar, betaalbaar en duurzaam ontwerp, zonder verrassingen, en de realisatie kon snel starten. Niet na jaren, maar na maanden.” Een groot voordeel is volgens Marcel ook dat je elkaar leert kennen. “Waterschappen en aannemersbedrijven bestaan uit mensen, dat lijken we weleens te vergeten. En als het spannend wordt, is het fijn als je elkaar al kent. De uitvoering gaat nu als een malle, met weinig meerwerk.”

Vergroot afbeelding Marcel Alderliesten, Projectmanager Hansweert Waterschap Scheldestromen en Lennart Booster, Projectmanager Combinatie Answest (Van Oord en KWS)
Marcel Alderliesten, Projectmanager Hansweert Waterschap Scheldestromen en Lennart Booster, Projectmanager Combinatie Answest (Van Oord en KWS)

Andere kijk

Volgens Lennart omarmen aannemers de vroegtijdige samenwerking, al blijft het wel een zoektocht. “Niet iedereen is geschikt voor een project waarbij je de eerste jaren niet kunt bouwen, daarvoor moet de knop om.” Marcel bevestigt: “Het vraagt een andere kijk. Een aannemer krijgt te maken met inge- nieursvraagstukken en een waterschap moet wennen aan een andere manier van werken, met andere betrokkenheid.”

De belangrijkste les is: je kunt het niet alleen en moet het samen doen. Marcel: “Ga vroeg om tafel en wees eerlijk naar elkaar. Spreek uit wat je verwacht en wat je wil, ook financieel. Stap over je schaduw heen en zeg het ook als je iets niet weet.” Lennart vult aan: “Vertrouw elkaar en weet tegelijkertijd dat je vertrouwen moet verdienen. Dat kost tijd.”

“Meestal zijn we pas betrokken bij de realisatie, in de laatste projectfase. Vaak merk je dan dat er iets is vergeten of moeten we iets opnieuw uitwerken”