“Werkplezier en ondernemerschap bepalen het projectsucces”
Hoe is het om een project te starten zonder financiële zekerheden in je achterzak? Amra van den Berg en Nanda Tabor delen hun ervaringen met de versterking Ketelmeerdijk - Vossemeerdijk (KeVos). “Je moet heel zorgvuldig omgaan met verwachtingen naar de omgeving.”
Met 17,5 kilometer dijkversterking is KeVos het tweede grote HWBP-project voor Zuiderzeeland, na de IJsselmeerdijk die nu in de planuitwerking zit. Voor KeVos staat vooralsnog alleen de verkenning op de HWBP- programmering, waarmee het waterschap een financieel risico loopt. Tóch startte Zuiderzeeland met de voorbereidingen. “Alleen door op te schalen naar twee projecten tegelijkertijd kunnen we onze dijkversterkingsopgave voor 2050 realiseren”, legt Nanda uit. “En we willen de opgedane kennis en kunde heel graag benutten en onze talenten perspectief geven.”
Ze knikt daarbij naar Amra, die bescheiden glimlacht. Amra heeft gewerkt aan de Drontermeerdijk en de IJsselmeerdijk en is nu doorgegroeid als projectmanager van het KeVos-project. De projectdynamiek is compleet anders, zo merkte ze direct. “Bij alles wat je doet, moet je steeds de afweging maken: wat als het project stopt of op pauze gaat? En je moet heel zorgvuldig omgaan met verwachtingen naar de omgeving. Want hoe leg je uit dat je nu start, maar tegelijkertijd de handrem erop zet?”
Sparren met het begeleidingsteam
Amra moet nu veel meer in scenario’s denken en zoekt regelmatig een sparringpartner. Ze vindt die onder andere in het begeleidingsteam van het HWBP. “Als er iets is, dan delen we dit direct en zoeken we samen een oplossing.” Nanda noemt als voorbeeld een adaptief proces met go/no go-momenten waarvoor samen met het begeleidingsteam een opzet wordt gemaakt: “Heel waardevol.” Amra: “Dit is ook een leerervaring uit de IJsselmeerdijk: het plan van aanpak gedetailleerd uitdenken, zodat het ook echt als leidraad werkt voor het hele team.”
Beetje ondernemerschap
Een andere reden om nu al te starten, is dat het kansen biedt om op te trekken met de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW). Voor de IJssel-Vechtdelta speelt een natuuropgave in hetzelfde gebied. Nanda: “We zoeken al de verbinding en kijken naar samenwerkingsmogelijkheden en minimale no regretmaatregelen.” Hoe ze dat precies doet? “We zijn een klein waterschap. Als een noviteit zich aandient, dan schakelen we en hebben we binnen onze organisatie de afspraken snel rond. Een beetje ondernemerschap eigenlijk.” En dan kan er ineens meer dan je denkt. Amra noemt als voorbeeld de vooroeveroplossing voor de IJsselmeerdijk, in plaats van een ‘standaard’ dijkversterking.“Voor ons waterschap was dit qua onderhoudskosten niet de aantrekkelijkste oplossing, maar voor Nederland is het financieel de beste optie. Daarnaast is de vooroever duurzamer en adaptiever.”
Hoe je de interne projectorganisatie inricht, aanstuurt en welke waarden je meegeeft: dát bepaalt het projectsucces, zo heeft Nanda ervaren. “We willen zekerheden en zoeken steeds meer houvast om risico’s te beheersen. Begrijpelijk. Maar durf er ook uit te stappen. Geef een projectteam ruimte en vertrouwen. Om rechtsaf te gaan, als linksaf doodloopt. Om toch die innovatie toe te passen, terwijl het ingewikkelder is. Durf het.” Nanda: “Dat vertrouwen voel ik. En dat geeft veel werkplezier en intrinsieke motivatie. Ik kwam hier binnen op een andere functie, ben in het diepe gesprongen en overgestapt naar de projecten en nu sta ik hier. Zo’n ontwikkelklimaat geeft vleugels.”
“Geef een projectteam ruimte en vertrouwen. Om rechtsaf te gaan, als linksaf doodloopt”