“Omgevingsmanagement betaalt zich niet direct uit in geld”

Alexandra Braun denkt niet dat ze ooit nog een mooiere werkplek krijgt en bouwde de afgelopen jaren een band op met de dorpsbewoners van Spaarndam. Collega Niels Minnen is ervan overtuigd dat dit positief heeft bijgedragen aan de projectvoortgang.

Alexandra vertelt stralend: “Spaarndam is een idyllisch dorp met de Spaarndammerdijk die oost en west verbindt. Het gebied is Anton-Pieck-achtig en toont een typisch Hollands beeld.” “Je ruikt de geschiedenis bijna”, voegt Niels lachend toe.

In het project waar ze samen aan werken, moeten de Woerdersluis, Boezemsluis en een duiker bij de Spaarndammerdijk worden versterkt. De Kolksluis is eerder aangepakt en in de zomer van 2022 opgeleverd. Alexandra: “Hier hebben we een heel traject achter de rug, waar we veel van hebben geleerd.”

Goed gebekt

De bewoners zijn op een positieve manier betrokken, weet Niels. “Ze zien ook dat er wat moet gebeuren.” Alexandra vult aan: “Spaarndammers zijn goed gebekt en er is een actieve dorpsraad. Als je transparant bent in je acties, kom je tot resultaat én zijn bewoners over het algemeen tevreden. Het was omgevingsparticipatie to the max. We hebben hoog ingestoken, soms bijna te veel.” Niels reageert: “Het lijkt misschien een overkill, maar vertragingen komen vaak vanuit de omgeving, met bezwaren, procedures en vergunningen. Niet omdat iets technisch niet lukt. In Spaarndam is het goed gegaan. Ik vind het een les dat omgevingsmanagement waardevol is. Het betaalt zich niet direct uit in geld, maar voorkomt dat mitigerende maatregelen nodig zijn.” In het project zijn verschillende meekoppelkansen meegenomen, zoals antislip bovenop de houten sluisdeuren voor extra veiligheid en nieuwe rinketlieren voor vrijwilligers van de Stichting Kolksluis Spaarndam. Alexandra probeert altijd duidelijke verwachtingen te scheppen om verrassingen te voorkomen. De meeste sluizen zijn van Rijnland, de weg is van de gemeente en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat over het deel dat rijksmonument is. En dan heb je de omwonenden nog.”

Niels vertelt dat de gemeente onderzoekt om zwaarder verkeer mogelijk te maken op de sluizen. “Wil je dat doen, dan moet er een toezegging komen en budget zijn. Gemeenten hebben het financieel niet makkelijk en moeten keuzes maken.” Het waterschap heeft bovendien een planning en moet door. “Het loket is een tijd open, maar gaat een keer dicht”, zegt Niels. “We kunnen niet later alsnog iets doen, of vertraging oplopen.”

Vergroot afbeelding Alexandra Braun, Omgevingsmanager Hoogheemraadschap van Rijnland en Niels Minnen, Resultaatmanager Hoogheemraadschap van Rijnland
Alexandra Braun, Omgevingsmanager Hoogheemraadschap van Rijnland en Niels Minnen, Resultaatmanager Hoogheemraadschap van Rijnland

Doorvragen

“In eerdere projecten zijn we soms minder handig omgegaan met meekoppelkansen”, geeft Niels toe. “Dan kwamen er mooie, maar onhaalbare ideeën. Op zo’n moment moet je doorvragen hoe realistisch het is en een duidelijke planning geven.” Alexandra werkt nu vier jaar in Spaarndam. “Vanaf het begin hebben we gezegd tegen de aannemer die de Kolksluis aanpakte dat we te gast zijn in het dorp. Zo zetten zij tijdens de uitvoering de muziek niet te hard, ruimden rotzooi op aan het eind van de werkdag en toonden respect voor de omgeving. Tijdens de uitvaart van een Spaarndamse dame op leeftijd hebben we het werk tijdelijk stilgelegd en buiten het werkterrein de helmen afgezet toen ze langskwamen met de rouwstoet. Ik krijg er nog kippenvel van. Spaarndam heeft iets extra’s. Het is de bakermat van Rijnland.”

“Het was omgevingsparticipatie to the max. We hebben hoog ingestoken, soms bijna te veel”