“Samenwerking maakt in één klap grootse ambities mogelijk”
De samenwerking bij project Havendijk in Den Helder is overduidelijk een driemanschap, waardoor een duo-interview geen optie is. Volgens Wineke Straatsma, Falco Hoekstra en Maarten Boer versterken ze elkaar bij deze gebiedsontwikkeling.
Urgentie staat aan de basis van hun samenwerking, want de Havendijk is op een aantal plaatsen niet veilig genoeg. “Dijkversterkingen zijn geen snelle projecten”, weet Wineke, “maar nu hebben we echt weinig tijd. Dat was de uitdaging, want ‘gebiedsontwikkeling’ en ‘snelheid’ matchen niet. We willen het in één keer goed doen, zonder tijd om lang na te denken. Door de urgentie moet alles twee keer zo snel. Dat kan alleen als we de meekoppelkansen aan het begin integraal meenemen.”
Bij de start ging Wineke meteen naar Maarten met de boodschap dat ze als waterschap haast hebben en wensen willen meenemen, zolang die tijdig en scherp worden aangegeven. De wensen waren heel concreet. Maarten: “De smalle kade stamt uit de jaren 50 en wordt enkel door Noordzeevissers gebruikt. Als haven willen we meer kunnen inspelen op offshore windenergie, omdat er de komende jaren veel windmolens worden gebouwd op de Noordzee.”
Versnelling
De gemeente Den Helder sloot een bestuursakkoord met de provincie Noord-Holland en het ministerie van Defensie, omdat ook de Koninklijke Marine meer ruimte nodig heeft. Falco: “De samenwerking met het waterschap heeft gezorgd voor een versnelling én maakt in één klap grootse ambities mogelijk. We maken nu een toekomstbestendige kade.” Met de ligging aan het beschermde natuurgebied van de Waddenzee kan er zeewaarts niet veel, maar door de kadewand verder het water in te plaatsen en de vaarweg te verdiepen, komt er ruimte voor grotere schepen.
Afspraken over planning, rollen en financiën liggen vast in een samenwerkingsovereenkomst. Met de handtekening eronder is het meteen onderdeel van het voorkeursalternatief (VKA). “Normaal maken we eerst een VKA en inventariseren de meekoppelkansen, die we dan uitwerken in de planuitwerkingsfase”, vertelt Wineke. “Nu nemen we alles meteen mee. Afspraken worden harder en zakelijker en alle mogelijke obstakels zijn al besproken, met als doel ‘gedoe’ en vertraging in de toekomst te voorkomen. Vooral rond de financiën, iets wat altijd lastig is.”
Energie
Maarten vindt de samenwerking heel logisch, omdat alles samenhangt. Dat is Wineke met hem eens, maar ze ziet ook dat het veel vraagt van het team. “Je haalt je veel op de hals, qua extra tijd en energie. Maar de investering aan de voorkant maakt het efficiënter aan het eind. En je krijgt er vier keer zoveel energie van als het klopt.” Falco voegt toe: “We weten natuurlijk waar we naartoe willen met het gebied, maar door dit proces moeten wij ook versneld zorgen voor een goede uitwerking en vragen beantwoorden die nog niet eerder nodig waren.” “Een eindplaat van hoe het er over twintig jaar uitziet, is er nog niet”, zegt Maarten, “maar dan is er veel mogelijk.” Alle drie zijn ze enthousiast over de samenwerking. Maarten: “Het waterschap staat open voor ideeën en is duidelijk over wat ze wel en niet doen. Daar hebben we wat aan.” Hij ziet wel dat alles pas is gaan lopen nadat het er een project van was gemaakt. “Daarvoor was vanuit onderzoek al duidelijk dat er iets moet gebeuren. Het oprichten van een ervaren projectteam is essentieel.” Wineke bevestigt: “Zodra er een team is, gaat iedereen rennen.”
“We willen het in één keer goed doen, zonder tijd om lang na te denken. Door de urgentie moet alles twee keer zo snel.”