“We wisten elkaar steeds snel te vinden zonder op elkaars stoel te zitten”
Het was hoog tijd om de Standhazensedijk te versterken. Waterschap Brabantse Delta hanteert bij dit project een ultrakorte doorlooptijd van drie jaar. Linda Kamphuis en Marcel de Haan vertellen hoe integrale projectbeheersing de sleutel tot succes bleek.
Eén jaar verkennen, één jaar planuitwerking en één jaar realisatie.” Marcel de Haan beschrijft het project dijkversterking Standhazensedijk. Vanaf eind 2021 is het waterschap gestart met de verkenningsfase, op 1 juli dit jaar is de mijlpaal dijkveilig gehaald en op 1 oktober volgt de oplevering met de aannemer. “De doorlooptijd is inderdaad zeer kort”, zegt hij. Wat betekent dat voor het budget, de planning, risico’s? “Het is belangrijk je bij de grote lijn te houden, maar niet de verschillende belangen van onze stakeholders uit het oog te verliezen”, vertelt Marcel. Linda Kamphuis vult aan: “Ook al bestaat het project uit een relatief kleine scope, het is belangrijk te beseffen dat je dan ook het normale planprocedureproces moet doorlopen.” Bovendien, zegt ze ook: “Een kort project is misschien overzichtelijker, maar betekent wel dat als er iets misgaat, de gevolgen voor de planning grotere impact kunnen hebben.”
Goedwerkend IPM-model
Gelukkig is, door af en toe proactief bijsturen, de planning tot nu toe steeds gehaald, vertelt Marcel trots. Het project heeft een compact team en maakt gebruik van Integraal Project Management (IPM). Het IPM-model is niet nieuw, maar de uitvoering komt nog niet overal even goed uit de verf, is Marcels ervaring. “Dit is bij ons wél een succesje te noemen. Het werkt ook prettig: kijken over de grenzen van je eigen rol, proberen elkaar te helpen vanuit jouw visie, elkaar scherp houden op de afspraken.” Ook het subsidieproces verliep volgens planning. Het waterschap en het begeleidingsteam van de programmadirectie hadden namelijk goed doordacht hoe dit van begin tot eind aan te pakken, vertelt Linda.
“Daarnaast zijn tijdens het reviewproces issues tijdig met elkaar besproken en opmerkingen verwerkt en opgevolgd.” Het hielp ook om van tevoren met de programmadirectie HWBP de planning door te nemen aan de hand van een roadmap, vertelt Marcel. “We hebben gelijk helder gemaakt op welke momenten we expertise kunnen gebruiken van het HWBP en wanneer we besluiten nemen. Hiermee voorkom je verrassingen en heb je dezelfde verwachtingen.” Hij voegt eraan toe: “We wisten elkaar steeds snel te vinden zonder op elkaars stoel te zitten.” Linda: “En soms moesten even de schouders eronder; alles uit de kast halen om het alsnog voor elkaar te krijgen.”
Gedreven mensen
Natuurlijk waren er ook uitdagingen. Marcel: “We hebben best wat wisselingen van personeel gehad. Ook waren er bewoners die vooraf bang waren voor overlast.” Linda raadt andere waterschappen die ook zo’n project met een korte doorlooptijd willen doen aan om het hele project van start tot oplevering goed te bekijken. En dan met elkaar af te stemmen hoe het subsidieproces zo efficiënt mogelijk kan worden doorlopen. De samenwerking tussen de waterschappen en programmadirectie HWBP is in de loop van de tijd verbeterd, hebben beiden gemerkt. Linda: “We hebben natuurlijk meer ervaring hiermee en proberen problemen samen het hoofd te bieden. De project- en programmasturing is ook professioneler geworden – het kennisniveau is duidelijk verhoogd.” Aan dijkversterkingen werken is een hele verantwoordelijkheid, vinden ze. “Het geeft me een goed gevoel om door Nederland te rijden en al die dijken te zien”, zegt Marcel. “In dit werkveld zijn zoveel gedreven mensen”, voegt Linda eraan toe.
“De project- en programmasturing is professioneler geworden - het kennisniveau is duidelijk verhoogd”