Kennis delen, leren en ontwikkelen

Kennis delen, leren en ontwikkelen is erg belangrijk binnen de alliantie. Als lerende organisatie is er continu aandacht voor kennisontwikkeling en -uitwisseling.

Om de HWBP programma doelen te halen, zijn deskundige medewerkers onmisbaar. Professionals met kennis van en ervaring met allerlei verschillende vakgebieden. Door kennis te delen met collega’s binnen de allianties leren we van elkaar.

HWBP opleidingsprogramma

Het is belangrijk om te investeren in het opleiden van professionals. We bieden daarom HWBP-opleidingen en -trainingen aan. Daarnaast stimuleren we binnen het netwerk van dijkwerkers het on- en offline delen van kennis en ervaringen.

Alle opleidingen zijn gericht op HWBP-projecten. In de opleidingen is veel aandacht voor interactie tussen de verschillende IPM-rollen en voor praktijksituaties. De opleidingen zijn actief, met veel ruimte voor toepassen van nieuwe kennis en vaardigheden en het uitwisselen van ervaringen tussen collega’s van verschillende alliantiepartners.

Het opleidinsaanbod wordt verzorgd door STIPT, een combinatie van Wateropleidingen en TwynstraGudde. 

Op deze pagina is het totale opleidingsprogramma overzichtelijk weergegeven.

IPM vakgebieden

We werken in het opleidingsprogramma meer met de IPM-rollen in relatie tot vakgebieden, waardoor je ook opleidingen kunt kiezen die jouw werk raken én je inzicht geven in andermans taken. IPM staat voor integraal projectmanagement, het streeft naar het samenbrengen van vijf aandachtsgebieden: projectmanagement, projectbeheersing, omgevingsmanagement, technisch management en contractmanagement. De opleidingen zijn in deze vakgebieden ingedeeld. Het is als je samenwerkt handig dat je ook globaal weet wat je collega doet.

Ook hebben we een sterkere verbinding tot stand gebracht met de dagelijkse werkpraktijk. In de opleidingen is ruimte om werksituaties te bespreken en te analyseren. Je doet opdrachten die je in je werk uitvoert en waar je in de opleiding op reflecteert. We werken met fysieke lesdagen in combinatie met e-learnings waardoor je tijd en plaats onafhankelijk kunt leren

Verschillende opleidingsvormen

Er zijn 4 verschillende vormen van opleidingen:

  • Kennis maken: hier worden laagdrempelige titels aangeboden als kennismaking met HWBP-projecten en vakgebieden. Voor iedereen die meer wil weten van HWBP of van een ander vakgebied.
  • Eigen maken: gericht op rolhouders én adviseur. In deze titels bieden we kennis aan om je het betreffende vakgebied eigen te maken.
  • Verdiepen: Elke vakgebied kent verschillende onderwerpen. Hier komt de verdieping op deze onderwerpen terug. Deze titels zijn voor iedereen toegankelijk die zich in een onderwerp wil verdiepen.
  • Masterclasses: voor professionals die continu willen groeien en zich willen laten inspireren over actuele thema’s in het vakgebied. Een verslag van de masterclass samenwerken in tweefasen aanpak vind je hier.

De werkwijzen van HEEL zijn onderdeel van de nieuwe opleidingen. De werkwijzen of werkprocessen zijn templates en standaarden die herbruikbaar zijn voor de diverse waterschappen. We gebruiken ze standaard binnen HWBP projecten.

Ontwikkelprogramma’s

Naast inhoudelijke opleiding en verdieping, wordt in het opleidingsprogramma ook aanbod gecreëerd op het gebied van ‘ontwikkelingen’. Dit is interessant als je je op persoonlijk vlak of als team wil ontwikkelen, zowel met kennis als met vaardigheden.

De ontwikkelprogramma’s zijn voor alle IPM-rol houders, het gaat hier niet om vakinhoudelijke verdieping (dit zit in de verdiepingsmodules) maar om persoonlijke ontwikkeling. Er worden drie ontwikkelprogramma’s gegeven op junior, medior en senior niveau.

Actualiseren opleidingsprogramma

Ieder najaar bepalen we of er nieuwe opleidingen gewenst zijn voor het volgende kalenderjaar. Heb je een opleidingswens die bijdraagt aan de HWBP-doelstelling? Geef het dan door aan opleidingscoördinator Irma Huijnen.

Maatwerk activiteiten

Heb je als team een hulpvraag bijvoorbeeld op het gebied van samenwerken of op over een inhoudelijk thema? Geef dit dan door aan opleidingscoördinator Irma Huijnen. Er volgt een intake waaruit een voorstel voor een passende activiteit wordt gedaan, waarna de coaching kan plaatsvinden.