Van maandag 21 juni tot en met donderdag 24 juni vond de ‘Week voor de Dijkwerker’ plaats, het online alternatief voor de traditionele Dijkwerkersdag. Tijdens deze week werden er live vanaf locaties aan het water twee talkshows uitgezonden. Ook konden dijkwerkers acht verschillende interactieve workshops volgen.
Maandag 21 juni | Talkshow | Fort Lent bij Nijmegen
We startten de week met een talkshow op locatie langs de Waal bij Nijmegen. Anouschka Laheij was onze host ging met Hans van Zijst, Els van Grol, Martin Schepers en Ate Wijnstra het gesprek aan over issues en dilemma’s van de dijkwerkers uit de praktijk. Hoe kijken onze gasten hier tegen aan? Welke oplossingsrichtingen kunnen we verkennen? Onderwerpen als innovatie, samenwerking tussen overheid en markt, participatie met omwonenden en meekoppelkansen, gebiedsontwikkeling kwamen daarbij uitgebreid aan bod.
Op dinsdag en woensdag werden voor en door Dijkwerkers acht interactieve workshops georganiseerd waarbij we ons verdiepten in actuele thema’s. Iedere workshop werd twee keer gegeven.
Met innovaties maken we onze dijken steeds slimmer, goedkoper en beter passend in de omgeving. Innovaties en optimalisaties zijn daarmee geen luxe, maar pure noodzaak. Alle reden dus om in de projecten gebruik te maken van nieuwe kennis en technieken. Dat is spannend, want bij innovaties horen onzekerheden.
De ambitie om duurzamer onze dijken te versterken leeft binnen de alliantie, maar het is niet altijd makkelijk. Ervaar jij uitdagingen op weg naar jouw duurzame dijk?
Corona heeft ons een nieuw repertoire aan participatiemiddelen gebracht. We hebben alternatieven gevonden nu het dorpshuis, de keukentafel en het vergaderzaaltje niet meer de plaats van gesprek zijn. Digitale participatie was ons antwoord en het leverde soms zelfs meer op dan we hadden verwacht.
Omdat de druk op de fysieke ruimte in Nederland toeneemt, wordt de roep om integraal werken luider. Want dijken liggen vrijwel altijd in gebieden met andere opgaven. Het betekent dat het steeds belangrijker wordt om partijen vroeg te betrekken bij je dijkverbeteringsproject.
De overstap naar de overstromingskansbenadering heeft geleid tot grote veranderingen bij het ontwerpen van dijken. Uitdaging blijft om een stabiele scope en doelmatig dijkontwerp te realiseren en te anticiperen op de meest actuele kennis.
Samenwerken is de sleutel tot succes. De evaluatie van de subsidieregeling heeft geleid tot een verduidelijking van de regeling en aanscherping van werkwijzen. Zo weten we beter wat we van elkaar kunnen verwachten.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkt bij het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk intensief samen met drie aannemers in een Innovatiepartnerschap. Wat heeft dit na driekwart jaar opgeleverd? En hoe werkt dat in de praktijk?
In 2050 moeten alle kunstwerken in een primaire waterkering waterveilig zijn. Een enorm grote opgave de komende 30 jaar. Omgerekend betekent het iedere twee weken één kunstwerk veilig. Hoe pakken we dat samen op? Hiervoor is het project Samenwerken aan Kunstwerken in het leven geroepen. Samen bundelen we kennis en werken we aan een stappenplan waardoor waterschappen hun opgave in een hoger tempo kunnen oppakken.
Terwijl de werkzaamheden op de achtergrond in volle gang waren, sloten we de week af met een talkshow, wederom onder leiding van Anouschka Laheij. Samen met tafelgasten Hetty Klavers, Henrike Branderhorst, Jaap van der Weele en Erik Wagener blikten we terug op de geleerde lessen van de week. En daarbij werden zij tevens uitgedaagd door Annemieke Nijhof die ons met persoonlijke vlogjes vanaf haar favoriete dijk ook focus op de toekomst wilde meegeven.