Samenwerken aan Kunstwerken

Op het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) staan enkele honderden waterkerende kunstwerken in een primaire waterkering. Het is een uitdaging om al deze kunstwerken voor 2050 op te leveren. Om kennis te delen en de uitvoering aan te jagen is in 2021 het innovatieproject Samenwerken aan Kunstwerken gestart. De eerste resultaten zijn inmiddels opgeleverd. Momenteel zitten we midden in fase 2.

Initiatiefnemer Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Doel

tijdige, snelle en efficiënte aanpak van kunstwerken in het HWBP

Toepasbaar bij alle kunstwerken

Wat is de impact van dit project?

De afgelopen jaren is aangetoond dat gebundeld aanbesteden van kunstwerken tot een aanzienlijke kostenbesparing en versnelling kan leiden. Hoe kunnen we deze kennis breder inzetten en welke slimme combinaties zijn er te maken? Die vraag staat centraal tijdens de tweede fase van het project. Want voor een stabiele programmering is in de eerste plaats inzicht nodig in de opgave. Over hoeveel kunstwerken hebben we het? En om welke faalmechanismen gaat het? Het projectteam heeft een uitgebreide inventarisatie gedaan onder waterschappen en Rijkswaterstaat. De resultaten hiervan zijn gebundeld in een interactieve kaart op de website Samen werken aan kunstwerken.

Daarnaast werkt het projectteam aan de voorbereiding van een aantal productiestraten. Projecten waarin waterschappen vergelijkbare kunstwerkprojecten gezamenlijk oppakken. Waterschappen die graag mee willen werken aan een productiestraat zijn van harte welkom zich te melden bij het projectteam via  e-mail.

Kunstwerkroute en duurzaamheid

De kennis die in de eerste fase is verzameld, wordt in deze tweede fase uitgebreid met leerervaringen over beoordelen, portfoliomanagement en versterken. Het team maakt een ronde langs waterschappen die al volop bezig zijn met kunstwerken en die dat nog niet zijn. Ook hierbij is het doel om verbindingen te leggen en samen de productie ‘op te schroeven’. De input hiervan wordt verwerkt in een wiki die voor alle kunstwerkers ter beschikking staat.

Ook is specifiek aandacht voor duurzaamheid. Er is al het nodige verschenen over duurzame dijkversterkingen. Veel van deze kennis is ook bruikbaar voor het versterken van kunstwerken. Maar niet alles. Omdat kunstwerken andere materialen en technieken kennen, ontbreken er specifieke suggesties voor het duurzaam versterken van kunstwerken. Daarom levert SK ook een roadmap Duurzame Kunstwerken, specifiek voor de kunstwerkers.

Wat is het (beoogde) eindresultaat?

Samenwerken aan Kunstwerken is in het leven geroepen om te enthousiasmeren, ondersteunen en faciliteren. Het project levert kennis, producten, dienstenen activiteiten op die alle waterschappen kunnen benutten om in een hoger tempo én kostenefficiënt meer waterkerende kunstwerken in een primaire kering aan te pakken.

Wie is er vanuit de alliantie betrokken?

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is de trekker en doet dit samen met de andere waterschappen, Rijkswaterstaat en Deltares. We gaan krachten bundelen, elkaar de bal toespelen, afkijken bij elkaar en samen leren: om voor 2050 net als de dijken ook de waterkerende kunstwerken in primaire kering versterkt te hebben.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit project? Neem dan een kijkje op de projectwebsite Samenwerken aan kunstwerken of stuur een  mail.

Video De Kunstwerkopgave

Infographic over de kunstwerkopgave: De opgave in beeld - Samenwerken aan Kunstwerken