Route naar een sterke alliantie en stabiel programma
We zagen de afgelopen jaren een trend van vertragende mijlpalen. Hierdoor komt de stabiliteit van ons gezamenlijke Hoogwaterbeschermingsprogramma in het geding. Omdat we er allemaal last van gaan krijgen, zoeken we samen naar concrete oplossingen. Een aantal werkgroepen van waterschappers en Rijkspartners is hiermee aan de slag. Met als doel: een realistisch en betrouwbaar HWBP.
Wat is de oorzaak van de vertragingen?
De oorzaken van vertragingen variëren. Ten eerste zijn we gestart met de meest urgente en complexe projecten. Verder kun je denken aan extra tijd die nodig is voor omgevingsproces, onderzoek naar meekoppelkansen, een passend technisch ontwerp en de impact van corona- of stikstofmaatregelen.
Met name als projecten in de realisatiefase vertragen heeft dit ook financiële impact op het programma. Vertragende projecten kunnen er ook voor zorgen dat nieuwe projecten langer moeten wachten om op het programma te komen.
Hoe lossen we dit op?
Ruim 100 dijkwerkers werken aan de hand van een aantal thema’s aan concrete verbetermaatregelen. Denk daarbij aan afspraken over een actievere bestuurlijke sturing en verantwoording, een grotere investering in de projectaanpak en het dragen van afzonderlijke en gezamenlijke risico’s. De dialoog over de toekomstbestendige alliantie is een belangrijk onderliggend thema. Op deze pagina lees je meer over de aanpak en de verschillende thema’s.
5 bestuurlijke ambassadeurs helpen om binnen de alliantie op bestuurlijk niveau aandacht te krijgen voor de thema’s en de borging van de gekozen oplossingen.
Dat zijn:
Jeroen Achten
Lid Dagelijks Bestuur Waterschap Limburg
Jeroen Haan
Dijkgraaf Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Cor Habben Janssen
Lid Dagelijks Bestuur Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpernerwaard
Annette van Velden
Lid Dagelijks Bestuur Waterschap Noorderzijlvest
Tom Vereijken
Lid Dagelijks Bestuur Waterschap Zuiderzeeland
Waarom zij dit onderwerp belangrijk vinden zie je hier.
Wanneer zijn we klaar?
We zijn als alliantie goed op weg. De eerste effecten van de maatregelen zijn al merkbaar. Maar met het doorvoeren van alle verbeteracties zijn we er niet. Elke dag krijgen we te maken met nieuwe vraagstukken die impact hebben op de projecten en het programma. Onze alliantieprincipes geven ons houvast in onze dynamische omgeving. Het is belangrijk om in elke nieuwe situatie met elkaar in gesprek te gaan en te blijven zoeken naar passende oplossingen die helpen bij ons einddoel: 2.000 km dijken en 400 sluizen en gemalen versterkt hebben in 2050.
Resultaten
In de factsheet (november 2023) lees je wat er tot nu toe is gedaan.
Daarnaast zijn de eerste resultaten van de thema's binnen. Kijk hieronder voor de documenten.
Thema 1: Betere bestuurlijke sturing en verantwoording
In het Jaarbericht blikken Brigit Janssen-Stelder, Peter Smit en Jeroen Haan terug op de behaalde resultaten in 2022.
Lees ook het interview uit 2021 met 2 leden van de bestuurlijke werkgroep, Els Otterman (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) en Philipp Keller (Waterschap Scheldestromen) in het E-zine van december 2021.