“Het water houdt zich niet aan grenzen”
In het oude centrum van Gouda verbetert Rijnland twee unieke monumentale kunstwerken. Leonie Langerak en Renée Pak vertellen hoe waterschap en gemeente de taken verdelen.
De Keersluis en de Mallegatsluis liggen in het oude centrum van Gouda. “Mede daardoor kent dit project zoveel verschillende aspecten”, vertelt Renée. “Waterveiligheid, toerisme, waterrecreatie, cultuurhistorie, ecologie, monumentale kunstwerken, noem maar op. Sommige daarvan horen bij ons takenpakket, andere vallen onder het waterschap. Maar het water houdt zich niet aan die grenzen. Het is dus logisch dat wij samenwerken.” Leonie: “Neem de vloeddeuren van de Mallegatsluis. Gemeente Gouda is de eigenaar van het kunstwerk, maar wij gaan over de waterveiligheid. Daarom controleren wij in goed overleg twee keer per jaar of ze bij hoogwater snel dicht kunnen. Oftewel: we kunnen dit niet zonder elkaar.”
Zonder einddatum
In de nauwe samenwerking worden de taken duidelijk verdeeld. “We gaan bijvoorbeeld samen het onderhoud van de sluizen doen”, legt Leonie uit. “Bij de Mallegatsluis onderhouden wij de kademuren en vloeddeuren. De gemeente doet dat voor de remmingwerken en de aanmeerpalen waar boten aanleggen. De Mallegatsluis is een gemeentemonument, maar wij controleren dan weer de staat van de kademuren. Dan kijken we bijvoorbeeld of het voegwerk vernieuwd moet worden. En bij de Keersluis ligt het dagelijkse gebruik bij ons: het waterschap zet meerdere keren per dag het gemaal aan om water in en uit de sluis te laten. Al die verantwoordelijkheden leggen we vast in een samenwerkingsovereenkomst. De wethouder en de hoogheemraad ondertekenen die. Die overeenkomst heeft geen einddatum, want dit wordt een langdurige samenwerking.”
Behalve Rijnland en gemeente Gouda zijn bij dit project veel andere partijen betrokken. “Dat betekent: overleggen. Veel overleggen”, aldus Leonie. “Bijvoorbeeld met wethouders, de erfgoedcommissie, de aannemer, de architect, experts en mensen uit de omgeving.” Renée: “Maar ook intern is er veel afstemming nodig. Bij ons op de afdeling zitten collega’s van waterrecreatie, groen, cultuurhistorie en toerisme. Daarnaast heb je ook te maken met collega’s van de afdeling beheer en de Havendienst. Die kijken weer heel anders naar zo’n kunstwerk. Met veel meer aandacht voor de dagelijkse bediening en gebruiksvriendelijkheid van de sluizen. Al die perspectieven moeten we meewegen.”
Het vaarseizoen
De pleziervaart is ook een factor waarmee Leonie en haar collega’s rekening houden. “De vloeddeuren van de Mallegatsluis moeten worden vervangen”, zegt ze. “Maar als we die zomaar dichtgooien, kan niemand meer de stad in varen. Dat wil de gemeente natuurlijk niet. Daarom willen we de deuren in het voorseizoen maken en pas na het vaarseizoen installeren. Dat is enorm passen en meten, want het weer moet voor de installatie nog goed genoeg zijn. Dat lukt niet met een heftige zuidwestenwind.”
“De overeenkomst heeft geen einddatum, want dit wordt een langdurige samenwerking”