Leren van elkaars experimenten
Waterschap Hollandse Delta wil laten zien dat getijdenzand beter bestand is tegen piping dan rivierzand. Hans de Bart en Ludolph Wentholt vertellen over de Pipingproef bij de Hedwigepolder.
De ideale onderzoekslocatie voor een pipingproef: dat maak je niet vaak mee, weet Hans. “De Hedwigepolder biedt dan ook een unieke kans”, vertelt hij. “Het gebied wordt straks aan de natuur teruggegeven, maar is in de tussentijd beschikbaar om er naar hartenlust te experimenteren.” Samen met het Vlaamse Waterbouwkundig Laboratorium (WL) biedt Stichting Toegepast Water Beheer (STOWA) hier ruimte aan innovatieve onderzoeken naar waterveiligheid. De pipingproef van Waterschap Hollandse Delta in samenwerking met Deltares en Fugro is daar een van.
Afstemming en overleg
STOWA en WL gebruiken een deel van de Hedwigepolder voor eigen onderzoek in het kader van Interreg 2 SEAS, een Europees samenwerkingsprogramma voor Engeland, Frankrijk, Nederland en België. De resterende ruimte verdeelden ze over drie andere projecten. “We faciliteren nu vier grote onderzoeken in plaats van één”, vertelt Ludolph. “Dat is maatschappelijke winst en draagt bij aan de waterveiligheid.”
Voor het waterschap was het een unieke kans om de veelbelovende resultaten van een eerdere pipingproef langs de Friese Waddenkust te toetsen. “Wij hebben belang bij het valideren van die data, omdat piping in ons beheergebied een grote rol speelt”, aldus Hans. “Die motivatie is belangrijk en helpt om vol te houden, ook als het even niet zo soepel loopt. Bij het regelen van de vergunningen bijvoorbeeld.” Ludolph: “Dat was hier inderdaad een uitdaging, omdat de functie van het gebied veranderde van landbouw naar natuur.” Hans: “Daarbij hadden we elkaar echt nodig. Met veel afstemming en overleg is het gelukt.”
“Je hebt baat bij elkaars experimenten”
Samen werken aan samenwerken
Dit soort samenwerkingen zijn alleen mogelijk met veel overleg, weet ook Ludolph. “Het helpt echt als je daarmee op tijd begint. Het voortraject is cruciaal, juist dan moet je elkaar raadplegen. Want als een project eenmaal loopt zit je al vast aan de planning en budgetten. Voor ons was vooral het omgevingsteam van het waterschap een eyeopener. Zij hadden bijvoorbeeld nauw contact met het bevoegd gezag en de aannemer van de herinrichting van de polder. Ook zorgden ze dat de timing paste en dat alle betrokkenen op de hoogte waren. Met die tijdige communicatie omzeil je zoveel problemen. Dat hebben ze echt netjes gedaan.” Hans: “Voor ons team is het inderdaad vanzelfsprekend dat je elkaar steeds blijft opzoeken. Samen werken aan samenwerken, noem ik dat.”
Kennis delen
Het uitgangspunt van het STOWA is dat de vergaarde data worden gedeeld met de hele waterbouwsector. “Je hebt baat bij elkaars experimenten”, aldus Ludolph. Hans: “Daarom hoort bij de pipingproef ook het opstellen van een handreiking waarmee waterschappen beter kunnen beoordelen of dijkversterking nodig is. Zo ja, dan kunnen ze het ontwerp daarvoor gerichter en duurzamer vormgeven, met onder andere kans op besparing van benodigde bouwstoffen.”