Stabiliteit bij Golfoverslag
Om nader invulling te geven aan bestaande kennisleemtes met betrekking tot het falen van een waterkering als gevolg van hogere toelaatbare overslagdebieten is dit project opgezet. Hierbij ligt de focus op de stabiliteit van het binnentalud van de waterkering bij overslag.
Er is al langer de wens en tendens om bij dijkversterkingen uit te gaan van overslagdebieten die groter zijn dan de 0,1 l/s/m’ of 1 l/s/m’ zoals die in het verleden gehanteerd werden. Daarbij zijn er veel vragen over hoe om te gaan met dit grotere overslagdebiet. Dit kan invloed hebben op het afschuiven, afdrukken en uitspoelen van het binnentalud van de dijk.
Initiatiefnemer | Waterschap Rivierenland |
Doel | ontwikkelen van een uniform en gedragen handelingsperspectief hoe om te gaan met stabiliteit bij golfoverslag |
Toepasbaar bij | beoordelen en ontwerpen van dijken op stabiliteit bij overslag |
Doel van het project?
Het geven van een uniform en gedragen handelingsperspectief hoe om te gaan met stabiliteit bij overslag bij beoordelen en doelmatig ontwerpen bij het realistisch inschatten van de overstromingskans bij zowel kleidijken als dijken met een zandkern en kleibekleding als dijken met een zandscheg.
Wat is de impact van het project?
Uit oriënterende studies onder andere in Kennis voor Keringen is gebleken dat de waterkering nog een aanzienlijke sterkte kan hebben na een instabiliteit. Vervolgerosie en/of vervolgafschuivingen zijn veelal noodzakelijk voor een overstroming na een initiële afschuiving van de bekleding of het binnentalud. Meenemen van de sterkte van de waterkering na het initiële afschuiven heeft in potentie een grote positieve invloed op de kans op een overstroming.
Wat is het beoogde eindresultaat?
Fase 1 bestaat uit bureaustudie met als afsluiting een praktijkproef. De proef zal bestaan uit een overloop-/infiltratieproef bij een dijk met een (binnendijkse) zandscheg/zandaanvulling, omdat hier de grootste kennisleemte aanwezig is. Op basis van praktijkproef en waarnemingen moet meer grip gekregen worden op het vaststellen van de kenmerken, die het falen van de bekleding op het binnentalud en het verloop van vervolgprocessen bepalen.
Wie is er vanuit de alliantie betrokken?
Aan dit project werkt Waterschap Rivierenland samen met Deltares. Er zijn meerdere waterschappen die dit onderzoek op de voet volgen en betrokken zijn in bijvoorbeeld de klankbordgroep.