Praktijkonderzoek Opbarsten bij Dijken

Een dijk kan op verschillende manieren kapot gaan. Eén van die manieren is dat de grond nabij een dijk opbarst. Daardoor wordt de dijk instabiel en schuift het talud van een dijk af. Ook kan zand van onder de dijk naar het oppervlak komen waardoor de dijk in elkaar kan zakken.

Initiatiefnemer

Waterschap Drents Overijsselse Delta

Doel dijksterkte realistischer berekenen
Toepasbaar bij projecten waar opbarsten van deklagen een rol speelt

Aanleiding

In het praktijkonderzoek Opbarsten bij dijken onderzoeken Waterschap Drents Overijsselse Delta en Deltares hoe bij hoogwater het land achter de dijk omhoog wordt gedrukt en kan opbarsten. Er is nog onvoldoende kennis over hoe dit opbarsten precies werkt. Daarom rekenen dijkenbouwers met veilige aannames om de sterkte van de dijk te bepalen. Nu proberen we dichter bij de werkelijkheid te komen door de sterkte van de deklaag in het land achter de dijk beter te bepalen. Met de kennis die wordt verzameld, kunnen dijkprofessionals de sterkte van de dijk realistischer berekenen en zo een nauwkeuriger dijkontwerp maken.

Beoogd resultaat

Met dit onderzoek leren we meer over wat er precies in de praktijk gebeurt bij het opdrijven en opbarsten van de deklaag achter de dijk. De verzamelde kennis kunnen dijkprofessionals gebruiken bij het beoordelen van dijken en bij dijkversterkingen. Via de Wiki van De Innovatieversneller is een tijdelijk handelingsperspectief verkrijgbaar waarmee projecten aan de slag kunnen met de eerste resultaten van dit onderzoek.

Projectpartners

Aan dit project werkt Waterschap Drents Overijsselse Delta samen met Deltares.