Grebbedijk circulair
In de verkenning van gebiedsproces Grebbedijk zijn de eerste stappen gezet om circulariteit als volwaardig onderdeel van de ontwerpopgave van een gebiedsproject mee te nemen. Dit heeft onder andere geresulteerd in een advies van de commissie m.e.r. over circulariteit en de ontwikkeling van de circulaire peiler.
Initiatiefnemer | Waterschap Vallei en Veluwe |
Doel | circulair ontwerpen voor circulaire dijken |
Toepasbaar bij | alle projecten |
Aanleiding
In overeenkomsten en akkoorden zijn afspraken en ambities vastgelegd in de realisatie van een circulaire economie. Maar hoe geef je hier als dijkversterkingsproject invulling aan? Bij traditioneel ontwerpen is het doel om te optimaliseren op kosten en beperking van ruimtelijke impact. In aansluiting op het Beleidskader Circulaire Economie van Waterschap Vallei en Veluwe is daaraan de ambitie toegevoegd om zowel de planuitwerkingsfase, de realisatiefase en de fase van beheer en onderhoud circulair uit te voeren.
Beoogd resultaat
In de verkenning van gebiedsproces Grebbedijk zijn stappen gezet om circulariteit mee te nemen in het ontwerp. Dit heeft onder andere geresulteerd in een advies van de Commissie m.e.r. over circulariteit en de ontwikkeling van de Circulaire Peiler. In de planuitwerking is circulariteit een volwaardig onderdeel van de ontwerpopgave van de gebiedsontwikkeling Grebbedijk. Hierbij worden drie leertrajecten en innovaties uitgevoerd:
- Doorontwikkelen van de Circulaire Peiler
- Concept van materiaalbanken en materiaalpaspoorten uitwerken;
- Een circulair (schaduw)ontwerp maken en invoegen in het integrale ontwerp voor de dijkversterking.
Projectpartners
Dit project wordt uitgevoerd door Waterschap Vallei en Veluwe.