Wolferen-Sprok hoogwaterveilig

Het dijktraject Wolferen-Sprok van Waterschap Rivierenland is hoogwaterveilig. De mijlpaal werd eind september met omwonenden en andere genodigden gevierd.  Het project bestond uit 13,3 kilometer en werd opgedeeld in een aantal fasen. Binnenkort is de officiële oplevering.  Rivierenland heeft momenteel twee projecten in uitvoering en eind oktober drie projecten opgeleverd. 

Vergroot afbeelding Oplevering Wolferen-Sprok
Opleveringshandeling

Opleveringshandeling

Het projectteam en bouwcombinatie De Betuwse Waard (Dura Vermeer, GMB en Ploegam) leverden een knappe prestatie. De versterking van het dijktraject is namelijk bijna een jaar eerder afgerond dan gepland. Rivierenland werkte met een tweefasen contract; ingenieursbureau en aannemer werden al in een vroeg stadium betrokken. Daarnaast werd hier (deels) met elektrisch materieel gewerkt. Bij de start van de werkzaamheden in 2021 was dat nieuw. Ook werden er kunststof damwanden geplaatst en andere innovaties toegepast, zowel qua techniek als in het proces. 

Wolferen-Sprok maakt onderdeel uit van Gastvrije Waaldijk. Alle dijkversterkingsprojecten langs de Waal worden volgens dit concept uitgevoerd. Het bestaat uit een rustige asfaltbaan met een herkenbare band aan rivierzijde. Hierdoor ontstaat langs de rivier een doorgaand betonnen lint. Het laat de lange lijn van de Waaldijk zien en accentueert de rivier en de uiterwaarden. Op sommige plekken is de weg verbreed zodat er uitzicht- en rustpunten ontstaan.