David van Raalten nieuwe programmadirecteur van het HWBP

David van Raalten wordt de nieuwe programmadirecteur van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Van Raalten gaat samen met mede-programmadirecteur Eric Withaar leiding geven aan de grootste waterveiligheidsoperatie sinds de deltawerken. In het HWBP werken de 21 waterschappen en Rijkswaterstaat samen in een alliantie aan de versterking van dijken. Van Raalten begint op 1 oktober bij het HWBP. 

David van Raalten: ‘Ik vind het ontzettend mooi om me te mogen inzetten voor een waterveilig en leefbaar Nederland. Zonder onze dijken en duinen zou 60% van Nederland regelmatig onder water staan. We hebben een grote opgave en we staan voor een uitdagende tijd. Ik kijk er naar uit om samen met Eric Withaar leiding te geven aan een unieke alliantie die er voor zorgt dat ons land in 2050 veiliger is dan ooit.’

Achtergrond in water

Water stroomt als een rode draad door de carrière van Van Raalten. De afgelopen zes jaar was hij werkzaam als directeur bij Waterschap Drents Overijsselse Delta. Van Raalten is goed bekend met het HWBP. Bij het waterschap, dat een forse HWBP-opgave kent, heeft hij waterveiligheid in de portefeuille. Hij is ook lid van de adviesraad HWBP. Daarnaast is Van Raalten voorzitter van het directeurenoverleg Waterveiligheid van de Unie van Waterschappen.

De nieuwe programmadirecteur studeerde Landinrichtingswetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Van Raalten werkte, zowel nationaal als internationaal, ruim twee decennia voor Arcadis in watergerelateerde functies. In die jaren vervulde hij een divers palet aan rollen. Zo werkte hij o.a. als inhoudelijk expert, projectmanager en commercieel directeur.

Patricia Zorko en Jeroen Haan, voorzitters van het programmabestuur zijn blij met de benoeming van David: ‘We zijn erg blij dat hij bij ons aan boord komt. David beschikt over de juiste achtergrond en ervaring om de uitdagende opgave waar we voor staan in goede banen te leiden. ’ Patricia Zorko werkt als plaatsvervangend directeur generaal bij Rijkswaterstaat. Jeroen Haan is bestuurslid Waterveiligheid bij de Unie van Waterschappen.