Volledige programma Dijkwerkersdag bekend
Nieuwsbericht | 14-03-2023 | 14:51
Het programma van de Dijkwerkersdag is compleet! Je kunt je vanaf nu inschrijven voor twee deelsessies. We bieden in twee rondes een totaal van 24 sessies aan. Aarzel niet en schrijf je direct in zodat wij weten waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Ronde 1
In de eerste ronde nodigen we je uit om vooral je eigen community met vakgenoten op te zoeken. Deze ronde biedt ruimte om nader kennis te maken en/of diep de materie in te duiken die bij jouw expertise hoort. De community’s zijn opgezet vanuit de IPM rollen, maar pas jij niet precies in dat plaatje, aarzel niet om aan te sluiten bij de rol of het onderwerp waar jij de meeste affiniteit mee hebt of bij één van de algemene masterclasses of workshops in deze ronde.
Dat is een veelvuldig gehoorde opmerking in de alliantie. De praktijk is weerbarstig en vaak vallen we terug in traditionele controls zoals vragen om meer informatie of het stellen van grenzen. Maar wat is vertrouwen eigenlijk en hoe verhouden onderwerpen zoals vertrouwen en control zich eigenlijk tot elkaar.
We hebben een expert op dit gebied uitgenodigd om een workshop te geven voor de community beheersing en control. Robert Vos is voormalig hoofd van het projectbureau Audit van het Ministerie van Financiën en heeft in zijn carrière veel kennis ontwikkeld en gedeeld over het thema vertrouwen en control. Aan de hand van de theorie en praktijkervaringen verkennen we hoe we gerechtvaardigd vertrouwen kunnen stimuleren in de samenwerking.
Community: projectbeheersers en controllers
Leidende principes van het Adviesteam Dijkontwerp in de praktijk toegepast: project IJmuiden op GEKB in de schijnwerpers.
Project IJmuiden staat in deze sessie centraal. Dit project werd na vaststelling van het Projectplan Waterwet geconfronteerd met een verzwaring van de hydraulische belastingen. Toepassen van nieuwe kennis op het gebied van grasbekledingen heeft ertoe geleid dat het ontwerp niet aangepast hoefde te worden en er dus geen nieuw projectbesluit nodig was.
Bij het toepassen van de nieuwe kennis binnen project IJmuiden stonden drie leidende principes in de advisering van het Adviesteam centraal: 1. stel het beslisprobleem centraal, 2. beschouw modellen als hulpmiddelen, 3. maak onzekerheden expliciet. Hoewel deze principes evident lijken, blijkt het toepassen hiervan in de praktijk bij een project weerbarstig. Tot slot willen we niet alleen terugkijken, maar juist ook kijken naar de toekomst. Wat gaat er goed, wat kan er beter en waaraan hebben jullie als Technisch Managers behoefte, zodat deze principes makkelijker in de praktijk toegepast kunnen worden.
Community: technisch managers
Projecten zijn steeds meer complex en dynamisch. Ze spelen zich af in een groot en onvoorspelbaar speelveld, dat wordt gedomineerd door onder meer politieke, sociale, financiële en technologische –veelal onzichtbare- krachten. Vraagstellingen zijn vaag, verwachtingen hoog. Innovatie en tijdsdruk spelen een steeds grotere rol. Waardecreatie is niet eenduidig te duiden. Verantwoording afleggen staat hoog in het vaandel. Chaos alom.
Traditioneel (project-)management volstaat niet langer. Er is een nieuw perspectief nodig waarin complexiteit en chaos als gegeven worden beschouwd. Een perspectief dat de taal van onvoorspelbaarheid, complexiteit, chaos en dynamiek verstaan. Orde in de chaos vinden. Chaordisch. Chaordisch Project Management biedt uitkomst.
Nicoline Mulder neemt je mee in een snelle maar intensieve kennismaking met complexiteit, chaorde, en dealen met chaos. Naast een snelle kennisoverdracht ervaar je zelf hoe het is om onderdeel te zijn van een complex systeem. Tenslotte voert Nicoline een kort gesprek met Yvonne van Kruchten, projectmanager van Waterschap Limburg. Samen koppelen ze de theorie van Chaordisch Projectmanagement aan de praktijk van de ‘Lob van Gennep’.
Community: projectmanagers
Dijkversterkingsprojecten hebben veel impact op de omgeving. Tijdens de verschillende fases van een dijkversterkingsproject is het belangrijk de omgeving te betrekken bij het project. Dit zorgt voor een goed ontwerp en draagvlak vanuit de omgeving, hierdoor voorkom je vertraging en onvoorziene uitgaven. Participatie is daarom een belangrijk thema binnen de projecten. Maar hoe zorg je er nu voor dat de omgeving zich betrokken voelt bij het project?
Tom den Boer neemt ons mee in de theorie achter participatie. Als we dat weten, hoe werkt participatie dan in de praktijk? We zullen participatie vanuit verschillende perspectieven belichten, zowel het perspectief van het waterschap als dat van de bewoners. Hoe was de opzet van het participatietraject bedoeld en hoe kwam dit over op de bewoners? Wat ging er goed en wat ging er minder goed? Wat kunnen wij hier van leren en hoe nemen we dat mee in een volgend project? Laat je inspireren en deel jouw ervaringen tijdens deze deelsessie!
Community: omgevingsmanagers en communicatieadviseurs
De community van duurzame dijkwerkers groeit. Intrinsiek gemotiveerd of door politieke discussie en (aankomende) wetgeving geïnteresseerd: duurzaamheid in zijn volledige breedte is een thema dat ons allemaal raakt. De afgelopen jaren zijn we als Alliantie HWBP druk bezig geweest met het inbedden en borgen van dit thema op basis van in de programmatische aanpak duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. Wat heeft dat ons tot nu toe opgeleverd? Samen blikken we terug en kijken we vooruit: hoe zien waterveiligheidsoplossingen in 2030 er uit en wat betekent dit voor versie 2.0 van de Programmatische aanpak? Discussieer mee!
Community: expertgroep duurzaamheid
Het Waterveiligheidsportaal vervult een belangrijke rol in het uitwisselen van gegevens met betrekking tot het beoordelen en versterken van de primaire waterkeringen in Nederland. De beoordelingsronde LBO1 is in 2022 afgerond en LBO2 staat in de startblokken, met impact op het Waterveiligheidsportaal. En er is nog meer op handen! Wil je weten wat, of zelf actief meedenken? Dan moet je hier bij zijn!
In deze interactieve sessie neemt Olaf Lem - Informatiemanager bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma - je mee in de toekomst van het Waterveiligheidsportaal.
Verzoek vooraf: bedenk alvast hoe het Waterveiligheidsportaal de administratieve last voor keringbeheerders kan verminderen!
Community: informatiemanagers, datamanagers, WVP-gebruikers
Significant groep heeft recentelijk de rapportage ‘Leerervaringen Vroege Marktbenaderingen’ opgeleverd, na het onderzoeken van 24 projecten binnen het HWBP. Hoe kunnen wij lering uit de bevindingen trekken en opvolging geven aan de aanbevelingen?
Community: contractmanagers. Let op: deze sessie is niet geschikt voor marktpartijen.
Hoe werk je in HWBP projecten samen als bestuurder, directeur en ambtelijk opdrachtgever? En hoe verdeel je de verantwoordelijkheid? In deze masterclass bieden we inspiratie door een aantal voorbeelden op de kruk te zetten. Aan de hand van stellingen gaan we vervolgens in gesprek en onderzoeken we met elkaar of er criteria of uitgangspunten zijn die iets bestuurlijk maken.
Vervolgens bespreken we de sturing binnen de alliantie. Wat heb je nodig voor sturing op alliantieprestaties? Naast sturing op de HWBP projecten binnen je eigen waterschap, zijn we samen verantwoordelijk voor de voortgang van het hele programma van de alliantie. Welk gesprek moeten we voeren en welke tools hebben we hierbij nodig?
Community: Ben jij bestuurder, directeur of ambtelijk opdrachtgever, schrijf je dan in voor deze masterclass sturing!
In deze workshop neemt trainer Leonie je mee in de mogelijkheden om jonge en ervaren collega’s te verbinden in het werk. Zij gebruikt metaforen uit de natuur, om je op een andere manier te laten kijken naar jouw collega. Ze doet dit op een actieve en inspirerende wijze. Deze workshop is een afgeleide van de training “ecosysteem van de werkvloer” die door STOWA in samenwerking met Wateropleidingen is ontwikkeld.
Het klinkt zo’n eerste keer vast bizar, maar het gebeurt werkelijk waar: waterlichamen over de hele wereld krijgen rechten. Denk aan de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, zoutwaterlagune Mar Menor in Spanje of de 200 binnenlandse rivieren in Bangladesh. In die landen wordt het bestaansrecht van wateren vastgelegd in de wet. Het valt onder de beweging ‘Rechten voor de Natuur’, en ze zijn in de opmars: het is de snelst groeiende juridische beweging van de 21e eeuw. Maar wat betekent dat voor onze relatie met water? Hoe geven we invulling aan rechten van water?
In deze inspirerende en verkennende masterclass neemt milieujurist Jessica den Outer je op een toegankelijke manier mee langs voorbeelden van wateren met rechten over de hele wereld om uit te komen bij Nederland. Ook hier klinken stemmen om rechten te geven aan de Waddenzee, de Noordzee en de Maas. In deze masterclass gaat den Outer graag met je in gesprek om te verkennen wat dit zou betekenen voor onze wateren in Nederland.
Ben jij als MO’er of PO’er betrokken bij één of meerdere HWBP projecten? En schakel je geregeld met je evenknie bij de PD HWBP of een ander waterschap, maar is dat altijd telefonisch of per mail? Maak dan nu van deze gelegenheid gebruik om elkaar fysiek te ontmoeten en op een andere manier met elkaar kennis te maken. Welk gezicht hoort er nu eigenlijk bij die naam of stem?
In de ochtend ben je van harte welkom om het plenaire programma van de Dijkwerkersdag bij te wonen in congrescentrum 1931. Na de lunch vindt deze sessie buiten het congrescentrum plaats. We hebben namelijk een boottocht gepland over de Dieze in Den Bosch. Tijdens het varen heb je alle tijd om nader kennis te maken met collega’s.
Community: project- en managementondersteuners
Ronde 2
De tweede ronde biedt een palet aan actuele onderwerpen met voor ieder wat wils. We bieden workshops en masterclasses aan met relevante thematiek.
Wil je aan de slag met nieuwe kennis en innovaties in jouw project? Dan is deze sessie wat voor jou!
Vanuit het dijkversterkingsproject Culemborgse Veer – Beatrixsluis (CUB, Sterke Lekdijk) vertellen we hoe we omgaan met nieuwe kennis en innovaties in het versterkingsprogramma Sterke Lekdijk. We geven aan hoe dit de opgave in het project heeft verkleind en wat de impact daarvan is op de toepassing en ontwikkeling van innovaties. Ook de manier waarop we omgaan met de laatste vragen en witte vlekken wordt hier besproken. Hierin speelt samenwerking met De Innovatieversneller een belangrijke rol, ook als het gaat om de doorvertaling naar andere projecten buiten HDSR.
Van denken in km's naar denken in cm's
Voor 2050 moeten er in Nederland ruim 400 kunstwerken in een primaire waterkering versterkt worden. Dit betekent dat elke vier weken een kunstwerk moet worden versterkt om aan de wettelijke normen te voldoen. Een uitdagende opgave voor alle waterschappen en RWS!
Hoe zorgen we dat de dijken én kunstwerken tijdig op orde zijn? Het landelijke innovatieproject 'Samenwerken aan Kunstwerken' werkt hieraan. Niet alleen, maar juist samen met andere kunstwerkers: van waterschappers en RWS'ers tot markt- en kennispartijen.
Het versterken van dijken en het versterken van kunstwerken blijkt in de praktijk vaak een wereld van verschil. Van het denken in kilometers dijken versterken naar het denken in het werken op de vierkante centimeters van kunstwerken. Dat betekent andere uitdagingen, een andere omgeving en dus een andere aanpak.
Op basis van gesprekken met allerlei kunstwerkers én de geleerde lessen van het 7 KUNSTwerken project (van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) waarin 7 kunstwerken in één programma zijn versterkt, heeft het innovatieproject het afgelopen jaar meters gemaakt.
- De kritische succesfactoren zijn gedefinieerd die een versterking van kunstwerken complex kunnen maken.
- Er is een stappenplan ontwikkeld dat meer inzicht geeft in welke stappen genomen moeten worden voor het versterken van deze waterbouwkundige constructies, de zogenaamde Kunstwerkroute.
- Van de projecten die nu lopen of klaar zijn worden de geleerde lessen opgehaald en breed gedeeld. Hiervoor hebben we 'De Vliegende Brigade' in het leven geroepen. Dus heb je een vraag of probleem, schakel ons in. Kunstwerkexperts denken mee en komen graag langs.
- We zijn druk bezig met een overzicht van alle kunstwerken in Nederland op één kaart. Staat jouw kunstwerk al op de nieuwe website www.samenwerkenaankunstwerken.nl?
Wil je de Kunstwerkroute ervaren? Jouw kunstwerk op de kaart pinnen? Kom jij met ons Samenwerken aan Kunstwerken van de toekomst?
Schrijf je dan snel in!
Een dijkversterkingsproject vraagt om een goede inpassing in de leefomgeving. Maar hoe doe je dat? Weet jij alle kansen te benutten die er zijn? En ken jij de spelregels die daarbij komen kijken? Aan de hand van praktische casussen uit HWBP projecten bieden we jouw project inspiratie en perspectief.
Een risico óf een kans?
In deze sessie staat het kennisdelen omtrent de aanpak tot het verkrijgen van een vergunbaar project centraal staan. Wat zijn de laatste ontwikkelingen, wat is het beleid van het Rijk eruit, wat is de strategie van de Unie van Waterschappen en wat kan het HWBP betekenen voor de projecten? Aan de hand van de aanpak van twee projecten bespreken we het handelingsperspectief voor projecten.
Als beroepsgroep houden we van innoveren. Iets nieuws en slims bedenken dat een oplossing vormt voor een probleem; daarvoor ben je dijkwerker geworden! Wat ons minder goed afgaat is de innovatie ten volle benutten in projecten waar we zelf niet bij betrokken zijn. Het niet durven uitvragen van specifieke innovaties, een beperkte samenwerking om innovaties verder te krijgen, concurrentievoordelen, een HWBP subsidieregeling die ervoor zorgt dat alleen innovaties worden opgepakt en het niet (meer) inzetten van innovaties die voldragen zijn vormen hierbij de obstakels. Graag nodigt de Taskforce Deltatechnologie u uit om met ons deze obstakels te slechten. Hoe gaan we ervoor zorgen dat de maatschappij het meest kan profiteren van innovaties binnen onze projecten en dit voor alle betrokkenen ook nog interessant is. Doe mee met deze interactieve sessie zodat we er samen voor kunnen zorgen dat we nog beter omgaan met de beschikbare middelen.
De twee-fasen-aanpak had een stormachtige opmars binnen het HWBP, maar de initiële hype lijkt voorbij. Zijn alle hoge verwachtingen van de hype uitgekomen, of was het toch te mooi om waar te zijn? Hoe zetten wij gezamenlijk de volgende stap om er een solide lange termijn trend van te maken?!
Op de vorige Dijkwerkersdag hebben we stil gestaan bij de IPCC rapporten. In het afgelopen jaar heeft de PD HWBP verder onderzocht hoe wij nu in het programma rekening kunnen houden met de klimaatverandering en de (onzekere) snelheid waarmee deze zich voltrekt. Adaptief bouwen is in dat onderzoek een belangrijk principe. Zo zijn de aspecten techniek, tijd en ruimte adaptieve componenten die je kunt benutten. De eerste voorbeelden zijn er al, maar wat vind jij eigenlijk adaptief? En helpt adaptiviteit ons? Discussieer met ons mee over trots en (geen) spijt in onze dijkversterkingsprojecten.
Oké, 1 uur is wellicht wat weinig tijd om een voorkeursalternatief op te stellen maar hoe lang heb jij nu daadwerkelijk nodig? 1 jaar, 1 maand of kan het zelfs in 1 dag? Samen met collega’s ga je aan de slag met het opstellen van een VKA. Tegen welke uitdagingen loop je aan en hoe zorg je ervoor dat je in de minimale beschikbare tijd recht doet aan de complexiteit van de opgave? Doe mee met deze interactieve sessie en ontdek welke kansen er zijn om te versnellen.
In deze masterclass staat de doorontwikkeling van project- en programmamanagement (PPM) centraal.
Rijkswaterstaat deelt de ontwikkeling die is ingezet met PPMNext om antwoord te blijven geven op de grote en complexe opgaven in deze tijd.
Hoe wordt omgegaan met de sturing op de opgave in een veranderende omgeving? Hoe wordt invulling gegeven door de IPM-teams aan het belang van voorspelbaarheid en wendbaarheid in een niet-maakbare wereld? Hoe helpt de herijking van het opdrachtgeverschap om de risico’s beter te beheersen? Samen kijken we wat we als alliantie van deze principes kunnen leren in de ontwikkeling en de uitdagingen van het HWBP.
Doe jij mee in onze serious game ‘Dijkdilemma’s onder druk’? In deze sessie leggen we je een serie dilemma’s uit de praktijk van de waterschappen voor, zowel bij het beoordelen, versterken en beheren van dijken. Onze dijken liggen in de publieke ruimte. Samenwerking is van groot belang. Management, techniek en financiering zijn belangrijke elementen die samenwerking vergen. Hoe doe je dat met elkaar? Hoe weeg jij ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen af? Doen anderen dat anders dan jij? De onderzoekers van het HAN-lectoraat samen met 8 waterschappen praktische knelpunten en dilemma’s verzameld en daarmee een serious game ontwikkeld waarin deelnemers opties krijgen voorgelegd als reactie op de dilemmas. En dat onder tijdsdruk. De opties zijn niet goed of fout, het gaat om je eigen motivatie. Kun jij het beste uitleggen? Kun jij het beste luisteren naar anderen? Dan word jij de ‘master of dilemma’s’ en ben je de winnaar.
In deze workshop neemt trainer Leonie je mee in de mogelijkheden om jonge en ervaren collega’s te verbinden in het werk. Zij gebruikt metaforen uit de natuur, om je op een andere manier te laten kijken naar jouw collega. Ze doet dit op een actieve en inspirerende wijze. Deze workshop is een afgeleide van de training “ecosysteem van de werkvloer” die door STOWA in samenwerking met Wateropleidingen is ontwikkeld.
Beslissingen nemen die grote groepen mensen raken, zijn soms lastig uit te leggen. Door inzicht te geven in afwegingen, bandbreedtes en condities kun je mensen eerder en anders meenemen bij de menings- en besluitvorming. Dat komt niet alleen het begrip ten goede, maar vooral ook de kwaliteit van ons werk.
‘Dilemmalogica’ werd als hulpmiddel bedacht bij de Rijksvoorlichtingsdienst en op veel plekken toegepast. Guido Rijnja, de bedenker ervan, gaat in gesprek met deelnemers, mede aan de hand van eigen ervaringen en inzichten, onder het motto: ‘Wat kan wel?!’.
Dijkenbouwers, wetenschappers en bestuurders zijn het eens met elkaar: we hebben innovatieve oplossingen nodig om ons te beschermen tegen het veranderende klimaat. De huidige klimaatprognoses laten consequent een stijgende zeespiegel en toenemende klimaatvariabiliteit zien, zoals meer stormen en uitgebreide droogtes. De kosten die gemoeid zijn met de traditionele oplossing van steeds hoger wordende asfaltdijken zijn enorm. We stellen het concept van de “levende dijk” voor als klimaatbestendig alternatief. In een levende dijk maken we gebruik van het feit dat kwelders/schorren voor dijken de golfbelasting sterk verminderen. De levende dijken bevorderen ook de natuurontwikkeling, zorgen voor zeer effectieve opslag van CO2 en stimuleren recreatie. Levende dijken mogen dan misschien een goedkopere oplossing zijn, maar de toepassing ervan is nog een uitdaging. Hoe gedraagt een levende dijk zich onder extreme omstandigheden? Hoe bouw je een levende dijk in een Natura2000 gebied?
Wetterskip Fryslan verkent het idee van een levende dijk in het dijkversterkingsproject Koehool-Lauwersmeer en ook andere waterschappen zien de grote potentie. In deze masterclass wordt een introductie gegeven in het concept levende dijken, laten we zien wat we vanuit de wetenschap allemaal al hebben geleerd over deze dijken en gaan we kijken hoe we wetenschap en praktijk veel beter op elkaar kunnen laten aansluiten. Als dijkenbouwer benieuwd hoe dit concept in jouw toekomstige projecten toegepast kan worden? Kom dan zeker naar deze masterclass van Bas Borsje (Universiteit Twente).
Heb je je nog niet aangemeld? Klik dan op onderstaande knop. Daar kan je meteen invullen aan welke sessies je wil deelnemen. Heb je je wel al aangemeld? Vul dan in aan welke sessies je deel wil nemen via de mail die je ontvangen hebt.