Schrijf je in voor de werksessies voor de Dijkwerkersdag 2022
Nieuwsbericht | 19-04-2022 | 08:00
Het programma is compleet! Je kunt je vanaf nu inschrijven voor twee sessies. We bieden in twee rondes een totaal van veertien sessies aan.
Eerste ronde
In de eerste ronde nodigen we je uit om vooral je eigen community met vakgenoten op te zoeken. Deze ronde biedt ruimte om te ontmoeten, nader kennis te maken en/of diep de materie in te duiken die bij jouw expertise hoort. De community’s zijn opgezet vanuit de IPM rollen, maar pas jij niet precies in dat plaatje, aarzel niet om aan te sluiten bij de rol of het onderwerp waar jij de meeste affiniteit mee hebt.
De begeleidingsaanpak is in ontwikkeling. In theorie stellen we: ‘Beheerder en begeleidingsteam van de programmadirectie gaan een continue samenwerking aan gedurende het project om voortgang en issues onderling tijdig en transparant af te stemmen en daarmee de voortgang van het project en een tijdige subsidieverlening te waarborgen.’
Maar de praktijk is soms weerbarstig. Geloof jij erin dat de begeleidingsaanpak het subsidieproces soepel kan laten verlopen? Weet je daarbij wat je zelf moet doen en is duidelijk wat je van de ander verwacht? We hebben elkaar nodig in de samenwerking om projecten vlot uit te voeren. Hoe doen we dat nu eigenlijk? In dit werkatelier ontdekken we door goede voorbeelden te delen wat de succesfactoren zijn. Daarbij mag je in elkaars rol stappen en beleven hoe je samenwerking er van de andere kant uitziet.
Laat je inspireren en help om de begeleidingsaanpak tot een succes te maken!
Waterschap Rijn en IJssel neemt je tijdens deze sessie mee in hun verfrissende aanpak bij dijkversterking Pannerdense Waard - Westervoort. Binnen dit project werd vroegtijdig invulling gegeven aan kennisleemtes om te komen tot een beter inzicht in de versterkingsopgave.
Het Adviesteam Dijkontwerp heeft het project daarbij gechallenged en het basisscenario HR gereviewd. Ook werd van het project de TUN, de aanpak reststerkte GEBU en GEKB en aspecten rondom UGT/BGT gechallenged en gereviewd. Specifiek bij de Pleijdijk werd een beschouwing op GEBU en een faalpadanalyse GABI/STBI uitgevoerd, met verrassende uitkomst.
Benieuwd naar het hele verhaal? Kom ook naar deze sessie!
Omgevingsmanagement van de toekomst; wat betekent dat voor jou? Denk mee over de toekomst van onze community; hoe kunnen we elkaar als omgevingsmanagers binnen het HWBP versterken? Waar heb jij behoefte aan en wat kun jij de community brengen?
Naast de agendavorming voor de community zullen we in dit werkatelier ook kort een thema bespreken: het vormgeven van een inspirerende en effectieve participatie gedurende de verschillende projectfases. Hoe gaan we daarin om met nieuwe ontwikkelingen? Hoe kunnen wij onze projecten realiseren in samenspraak met de omgeving en tegelijkertijd tempo maken en financieel niet uit de bocht vliegen?
Laat je inspireren, ga in gesprek en deel je ervaringen tijdens dit werkatelier. Help jij ons invulling te geven aan het omgevingsmanagement van de toekomst?
De Contractmanagers Community was in tijden van corona minder in contact met elkaar, maar de ontwikkelingen in ons vakgebied gingen natuurlijk gewoon door. Op de Dijkwerkersdag blazen we de community daarom weer nieuw leven in!
Tijdens de werksessie gaan we met elkaar in gesprek: wat heb je nodig en wat kun jij bijdragen? We bespreken praktijk casuïstiek, delen kennis en vieren bovenal we dat we weer samen kunnen zijn. Inschrijven dus!
Doorzettingskracht en creativiteit; dat is nodig om waterveiligheidsprojecten goed te beheersen. Op de Dijkwerkersdag komen alle betrokkenen rondom de onderwerpen beheersing en control bij elkaar om samen voor de HWBP-opgave te gaan staan. Want uiteindelijk zijn we met elkaar verbonden tot één team. Het exacte programma blijft geheim, maar het zal een intensieve en inspirerende workshop worden.
Er is in Nederlands steeds vaker wateroverlast en de IPCC rapporten met alarmerende boodschappen zorgen ervoor dat we steeds vaker communiceren over de gevolgen van klimaatverandering. Maar hoe doe je dat en kan dat effectiever?
Eliane Schoonman, oprichter van het Issuemanagement Institute, neemt ons in dit werkatelier mee in de tien frames van klimaatcommunicatie. Er zijn namenlijk verschillende manieren om over dit onderwerp te denken en spreken. Naast de feitelijke inhoud, is ook het gebruikte frame van invloed op ons oordeel. We lopen de tien frames langs en bespreken wat de consequenties zijn voor onze communicatiekeuzes en de effecten daarvan. En we geven je praktische tips hoe we weerstanden bespreekbaar kunnen maken. Kortom, een inspirerend werkatelier voor alle communicatie adviseurs van onze HWBP alliantie.
Ben jij benieuwd wat er aan nieuwe ontwikkelingen en bewezen innovaties op het gebied van duurzaamheid zijn? Kom dan naar de duurzaamheidsmarkt voor een dosis inspiratie met concrete cases en praktische tools.
Deze sessie is voor alle dijkwerkers die een (volgende) stap willen zetten bij hun eigen projecten. Aan de hand van zes duurzaamheidsinnovaties nemen we je mee op de weg naar een duurzame dijkversterking met oog voor ruimtelijke kwaliteit. Aan bod komen de kansenscan POV Gebiedseigen grond, praktische bouwstenen geplot op de roadmap, een handreiking DuboCalc/MKI voor aanbesteden en de realisatiefase, circulaire innovatie bij de Grebbedijk, subsidiabiliteit ruimtelijke kwaliteit en inpassing Hansweert en de emissieloze bouwplaats. Een mix van onderwerpen die jou kunnen helpen bij het realiseren van ambities op het gebied van duurzaamheid.
Tijdens de sessie kan je in 2 rondes van 20 minuten zelf kiezen waar jij meer over te weten wil komen.
Tweede ronde
De tweede ronde biedt een palet aan actuele onderwerpen met voor ieder wat wils. We bieden ronde tafelgesprekken en masterclasses aan met relevante thematiek.
Neem deel aan deze sessie georganiseerd door HWBP en Boer&Croon en laat de kennis en inzichten tot je stromen! Aan de hand van verschillende (klimatologische) zekerheden én onzekerheden leggen we de achilleshiel van omgaan met klimaatverandering bloot. Deel je mening binnen de discussies omtrent korte- en (middel)langetermijngevolgen en over de wijze waarop we een zelflerende HWBP-alliantie kunnen vormen. Want kennisontwikkeling en -deling zijn essentieel om gesteld te staan voor de gevolgen van klimaatverandering. Voorafgaande aan de dag ontvang je van ons nog een primer, die je up to speed brengt omtrent de laatste klimaatinzichten en je voorbereidt op de discussies die plaatsvinden in deze sessie. Na afloop ben je in staat om uit te leggen hoe je binnen je projecten om kan gaan met klimaatverandering.
Wees welkom en meld je snel aan, we hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Wil jij aan de slag gaan met nieuwe kennis en innovaties in jouw project? Kom dan langs op onze Kennis- en innovatiemarkt! Hier word je uitgedaagd om aan de slag te gaan met innovaties. Na een plenaire start kun je een innovatie kiezen en geven de innovatie-experts jou een concreet advies waarmee je direct verder kan. Zo kun je aan de slag met een systematische projectaanpak met experts van HEEL (heel nieuwsgierig? Kijk op https://heel-nl.nu/). Met De Innovatieversneller bekijk je welke innovaties voor het oplossen van Piping, Dijkerosie, Macrostabiliteit en Kabels & Leidingen voor jou geschikt zijn. Of werk je liever aan een kunstwerk met het project Samenwerken aan Kunstwerken? Ook kun je je laten uitdagen door het Adviesteam Dijkontwerp en de nieuwste software testen bij de Embankment Suite. Zien we jou op onze markt?!
HWBP-projecten als motor naar een duurzamere leefomgeving? Ja, dat kan! Aan de hand van concrete projecten van Wetterskip Fryslan en Waterschap Limburg laten grensverleggende dijkwerkers zien hoe zij tot mooie resultaten komen. Welke kansen hebben zij gecreëerd en gegrepen? Welke obstakels kwamen zij tegen en hoe kunnen wij binnen de alliantie daar van leren? Onder leiding van onze host Suzanne Blonk onderzoeken we de mogelijkheden die er zijn om de transitie sneller te laten plaatsvinden.
Twee-fasen-aanpak een inkoopfeestje van contractmanagers? Vergeet het maar. De impact van de keuze voor een twee-fasen-aanpak is mogelijk groter dan je denkt. Ben jij bijvoorbeeld projectmanager, bedrijfscontroller of houd je je bezig met innovatie, techniek of duurzaamheid? Ook dan heeft de keuze voor een twee-fasen-aanpak impact op jouw discipline. Met experts vanuit verschillende werkvelden gaan we in deze sessie met elkaar op zoek naar die veelzijdige aspecten en effecten van deze aanpak.
Op bijna alle primaire keringen is wel een deel zachte bekleding te vinden. Dit is vaak ook duurzamer dan een harde bekleding. Zeker als ook naar soortenrijke mengsels gekeken wordt. Steeds meer waterschappen willen soortenrijke mengsels op hun dijk. Dit zorgt voor biodiversiteit en heeft mogelijk nog veel meer voordelen, zoals beter bestand tegen klimaatverandering. Er is voor ontwerpen en beoordelen helaas nog geen methode om de erosiebestendigheid van bekledingen met andere, soortenrijke (gras)mengsels op een realistische manier mee te nemen. Ook voor Gras op zand was het niet mogelijk om de realistische erosiebestendigheid mee te nemen. Gras op zand is inmiddels onderzocht en er ligt een voorstel over hoe dit wél meegenomen kan worden.
Hoe zit het met de sterkte van soortenrijke en bloeiende dijken, op klei of zandondergrond? In deze masterclass nemen we je mee in de wereld van soortenrijke en gras- en kruidenmengsels. De projecten Gras op Zand (sterkte grasmat op zanddijken), Future Dikes (soortenrijke mengsels op rivierdijken) en Gras & Klei (soorten grassoorten op zeedijken) leggen ons uit waarom we naar meerdere soorten mengsels (moeten) kijken en wat we gaan doen om deze te kunnen beoordelen en ontwerpen.
Dijken en natuur, ze kunnen niet altijd met, maar zeker ook niet zonder elkaar. Dijken en natuur zijn met elkaar verweven: als een symbiose. Een groot deel van de dijkversterkingsprojecten grenst direct aan natuur en Natura 2000-gebieden. Kunnen natuurgebieden dijken versterken? En andersom ook? En wat is daar dan voor nodig?Met het innovatieproject Dijken en Natuur zoeken we naar oplossingen om in en bij natuurgebieden dijken te versterken. Want dat is niet altijd makkelijk vanwege de regelgeving. Dit project maakt het dijkwerkers leuker én makkelijker om de samenwerking met natuur aan te gaan. We zien veel dijkversterkingsprojecten die er voor gaan. Niet als blok aan het been, maar als kans om de dijk mooier (ja!), goedkoper (wie weet…) en zelfs duurzamer (dat wil je toch!) te maken. Ga je met ons deze uitdagingen aan? Kom naar de masterclass!
Wetenschappelijk onderzoek leidt tot beter inzicht in dijkversterking en mogelijk tot effectievere en betere hoogwaterbescherming. In deze masterclass tonen enkele onderzoekers van het programma All Risk de meerwaarde van hun resultaten in de praktijk. De resultaten van het onderzoeksprogramma zijn samengevat in een boek die voor iedere dijkwerker beschikbaar is. Aan de hand van praktijkcases van twee waterschappen kom je in de masterclass meer te weten over de praktijkwaarde van kennis over tijdsafhankelijke groei van een ‘pipe’ onder de dijk en de bijdrage van een praktijkproef over inspecties van de grasmat van een dijk.
Laat je inspireren; de onderzoeksresultaten van All Risk bieden je veel kennis en kansen.
Let op: heb je je al geregistreerd en wil je je nu alleen inschrijven voor de deelsessies? Gebruik dan de link in de mail die je hebt ontvangen.