In de afgelopen tijd zijn tal van verbeteringen uitgevoerd om de doeltreffenheid van de subsidieregeling te vergroten. In juni 2021 is het eindrapport 'Opvolging evaluatie subsidieregeling' vastgesteld in het Programmabestuur van het HWBP. Op deze pagina staat een overzicht van verbeteracties en resultaten naar aanleiding van de evaluatie subsidieregeling.
In onderstaande infographic zijn de doorgevoerde verbeterpunten samengevat. Klik onder de afbeelding op de thema's om meer te weten te komen over het thema en de onderliggende onderwerpen.
Dit thema bevat onderwerpen waarin verduidelijkt wordt hoe we samenwerken binnen de alliantie. Over bijvoorbeeld de samenhang van de verlening en de vaststelling van een subsidie, het onderscheid tussen innovatie en een regulier deel van een project en hoe er omgegaan wordt met nieuwe inzichten als subsidie al verleend is.
Dit thema gaat over de samenwerking met uitvoerende partijen zoals aannemers en de invloed van keuzes op de subsidiabiliteit. Contractmanagement valt uiteen in de onderwerpen financiële prikkels en vroegtijdige markbenadering. Voor vragen over vroegtijdige marktbenadering, kun je contact opnemen met Chris Klunder (chris.klunder@hoogwaterbescherming.nl).
Vroegtijdige marktbenadering [neem contact op met Chris]
Het HWBP subsidiëert sober en doelmatige dijkontwerpen. Wat we precies verstaan onder sober en doelmatig wordt uitgelegd in het stappenplan Sober en Doelmatig en de uitleg over de toepassing van Life Cycle Costing (LCC). Op deze website vindt je een handelingsperspectief en vier voorbeeld-cases over LCC. Ze geven houvast om projecten doelmatig uit te voeren.
Welke kosten komen wanneer in aanmerking voor subsidie vanuit het HWBP? De informatie over een aantal onderwerpen hebben we verbeterd. Zo is duidelijker voor alle alliantiepartners wanneer een waterschap aanspraak kan maken op subsidie en zo ja, onder welke voorwaarden.
Om een stabiel programma te zijn, moeten wij als HWBP willen wij continu 'in control' zijn van de projecten afzondelijk en het programma als geheel. Dit thema geeft inzicht in een aantal beheersingsonderwerpen als risicomanagement en planningsmanagement. Ook onderwerpen als het referentiekader en kostenmanagement zijn hier te vinden.
In de subsidieregeling van het HWBP staan spelregels voor de financiering van maatregelen voor dijkversterking. Volgens afspraak wordt deze subsidieregeling elke 5 jaar geëvalueerd. In 2019 was de eerste evaluatie over de periode 2014-2019. Uit deze evaluatie bleek dat het de regeling in de basis voldoet. Wel was er in de alliantie behoefte om de doelmatigheid van de regeling te vergroten.
De volgende drie partijen waren betrokken bij de evaluatie van de subsidieregeling:
Verbeterpunten die voortkomen uit de evaluatie, zijn uitgevoerd door een team met medewerkers van bovenstaande organisaties. Het team betrekt hierbij dijkwerkers uit de alliantie. Ook keek een klankbordgroep mee. De klankbordgroep bestond uit vertegenwoordigers van waterschappen, de programmadirectie en DGWB.